Tuesday, 16 August 2016

Rawatan Jerawat

Salam ceria semua!

Pagi tadi salah seorang pesakit saya yang regular datang buat treatment untuk parut jerawat. Happy benar nampak dia hari ni kerana jerawat batu yang teruk dah hilang n then parut jerawat yang berlubang-lubang pun semakin nipis. Sanggup datang dari Jerantut, pkl 7pagi naik bas, 3 jam sampai KL, lepas tu naik LRT ke Sri Rampai Station. Terharu saya... tapi saya salute pesakit yang macam ni sebab stigma jerawat di muka membuatkan mereka sanggup bersusah payah dapatkan rawatan...phobia jerawat mereka mengatasi jauhnya perjalanan.. Alhamdulillah , beliau sangat gembira dan saya bersyukur dengan izin Allah jua, kulitnya sembuh. Baru habis kolej dan rupanya beliau nak pegi ke UK minggu depan, ada kerja sementara memandangkan beliau belum dapat kerja di Malaysia. Pada beliau, saya wish good luck, enjoy your staying kat UK. Siap pesan dengan saya, nanti pulang dari UK nak sambung treatment sikit lagi..al maklumlah ada rezeki nak naik pelamin tahun depan..

Jerawat dan parut jerawat boleh dirawat, cuma perlu commitment dan kesabaran. Yang konsistent Insha-Allah ada results..yang marah2 dan asik berubah-ubah rawatan dan  salahkan doktor je yang tu yang selalu x de results...

Apa pun, selamat maju jaya dan selamat menyambut hari kemerdekaan! 


Bersama Syuhada (with consent)
merdekakan kulit dari jerawat dan parut jerawat!!

Sunday, 14 August 2016

GULA PUTIH- MANIS YANG BERACUN

Salam sihat semua!. Susulan dari WEIGHT  LOSS workshop yang saya hadiri semalam, saya ingin sharing di sini mengenai bahayanya gula kepada kesihatan manusia.

Di sini saya nak highlight tentang kehadiran gula FRUKTOS dalam minuman-minuman tin dan bergas yang banyak dijual di kedai2 dan di restoran2. Masyarakat kita seolah2 dah terbiasa dengan budaya minum minuman bergula tinggi ini. 



High Fructose Corn Syrup adalah pemanis sintetik yang hadir dalam banyak jenis minuman di pasaran.

Apa keburukkan gula pemanis ini?

Tingginya kandumgan gula maka lebih tingg risiko dapat Diabetes, Obesiti, Metabolic Syndrome dan Penyakit Darah Tinggi.

Gula bila mana memasuki tubuh badan seseorang akan menyebabkan INFLAMMATION(RADANG) yang mana bila kronik menyebabkan seseorang boleh mendapat serangan jantung, stroke, kanser dan sebagainya.

Jadi mulakan langkah pertama hari ini untuk selamatkan jantung anda, tubuh badan anda dari kerosakkan dengan mengurangkan pengambilan gula.



JOM TINGGALKAN GULA PUTIH HARI INI!




Thursday, 11 August 2016

BAHAYA DALAM KOSMETIK

Salam sihat semue!

Boleh dikatakan 'make up' and women x boleh dipisahkan kan kan? Tapi ramai yang tak ambil kisah sangat tentang bahaya bahan-bahan kima dalam kosmetik.


Antara bahan-bahan yang bahaya dalam kosmetik ialah plumbum, merkuri,pewarna sintetik, pewangi sintetik, mineral oil dan juge pengawet seperti paraben dsbnya.

Antara kesan jangka panjang bahan2 kimia ini terkumpul dalam badan seseorang ialah:

Penyakit2 seperti kanser, Alzheimers Disease, auto-immune disorders, Parkinson's Disease, Schizophrenia, Chronic Fatigue Syndrome dan Liver Diseases.

Adakah kita punye pilihan lain?

Jawapannya: Yes Ada.

Antara kosmetik yang boleh anda pertimbangkan ialah KISS MINERAL MAKE UP

FREE FROM FRAGRANCES, COLORINGS OR PRESERVATIVE

JUGA SESUAI UNTUK KULIT BERJERAWAT JUGA!

Pertanyaan: 013 3477284(shila)


Thursday, 4 August 2016

KULIT GATAL

Salah satu sebab kulit gatal-gatal ialah penyakit PSORIASIS. Jika anda mengidap penyakit ini, jangan mudah berputus asas, walaupun ianya bersifat kronik tetapi ada lagi pilihan rawatan yang boleh membantu. Fahami penyakit ini dan cara2 untuk mengawal simtom-simtom yang ada.


Wednesday, 27 July 2016

SKIN WHITENING...OR SKIN LIGHTENING?



Image result for white rabbits images
I am fair
Image result for grey rabbits images
I am grey

Istilah skin whitening sangat popular dewasa ini...ramai yang nak kulit putih...kenapa ye?

Sememangnya fitrah manusia menganggap kulit putih sebagai cantik, bersih dan lebih tinggi status..tak kira di mana jua di dunia ini sehingga menyebabkan terjadinya diskriminasi antara orang berkulit putih dan yang berkulit gelap...zaman berzaman rupanya masih ada dan akan terus ada. Jika tidak mana mungkin orang-orang berbangsa Negro sering dibezakan dengan orang berkulit putih. Begitu juga di India sehingga kasta-kasta bawahan sering dikaitkan dengan mereka yang lebih gelap warna kulit. Ada juga ibu atau bapa sendiri yang membezakan anak-anak yang berkulit putih dan gelap..dan begitulah seterusnya.. Secara sosial, kulit putih diimpikan oleh hampir setiap orang terutama golongan remaja dan selebriti.

Kedua-dua istilah pada saya merujuk kepada pencerahan kulit samada lebih cerah dari sebelumnya atau total pemutihan kulit atau 'bleaching'. Kalau tak salah saya skin bleaching tidak dibenarkan di negara kita sekiranya menggunakan ejen-ejen kimia yang sememangnya diketahui ada kesan sampingan yang merbahaya. Tapi body bleaching yang dibuat di spa2 secara mandian susu tu tak de apa-apa masalah lah ye..kerana susu mengandungi lightening agent semulajadi iaitu lactic acid. Mungkin dalam kes-kes penyakit tertentu seperti vitiligo, seseorang boleh mendapatkan rawatan skin bleaching tetapi hanya dari pakar dermatologi sahaja. 

Memandangkan permintaan tersangat hebat untuk putihkan kulit, maka di klinik kami ada sediakan beberapa pilihan. Tapi ingatnye..sebagai suplemen tambahan untuk skin lightening dan tidak dikategorikan sebagai rawatan kerana pada pandangan saya kulit yang gelap tu bukanlah satu penyakit dan oleh itu perkataan 'rawatan' itu tak sesuai. Pengecualian untuk mereka yang mempunyai masalah pigmentasi di kulit muka atau badan,...mereka boleh dapatkan rawatan untuk kurangkan pigmentasi yang mana salah satunya termasuk produk yang bakal saya ceritakan sebentar lagi.

1) MFIII VP SOFTGELS ADVANCED FORMULA


Produk ini berasaskan vegetable placenta yang sangat elok untuk rejuvenasi kulit dan 'anti-ageing'. Juga dapat membantu mencerahkan dan menegangkan kulit. Disarankan pengambilan 6 bulan berterusan untuk dapat hasilnya.

2) MF PLUS Vegetal Placenta Total Skin Rejuvenation & Revitalisation Program (VP TSRRP)


Image result for mf + VP TSRRP
Saranan pengambilan 2 sesi seminggu kombinasi dengan VP Softgels





3) ULTRAWHITE from LAB RMS

Image result for ultra white lab rms

Ekstrak dari tomato putih yang diformulasikan untuk mencerahkan kulit anda.
Disyorkan ambil 2 sesi seminggu. Sesuai untuk vegetarian.


Boleh hubungi klinik untuk info lanjut: 03 41490801 atau WA 0133477284


Cheers,

Dr Ku Masliza


Friday, 22 July 2016

RAWATAN KULIT PUTIH dan LICIN





Nak kulit PUTIH dan LICIN
TAK PERLU lalui rawatan yang leceh
CEPAT, MUDAH dan TERBUKTI

" Akak jual perfume,tapi bila pergi mana2 seminar, diaorg tanya akak jual kosmetik apa. Semuanya sebab akak consume dm whitening pills tu. Kulit muka jadi putih "

" Kawan yang tegur, kulit saya semakin putih dan bekas hitam parut jerawat dah pudar "

" Berbaloi saya ambil Platinum package, kali ke-3 dh nampak result yang menggembirakan "

Wah, siapa yang NAK macam bukti-bukti di atas??

Klik Di Sini


Thursday, 30 June 2016

Ramadhan telah hampir ke penghujungnya..


Sedar tak sedar, masa berlalu begitu pantas...sudah 26 hari kita berada di bulan Ramadhan...Ramadhan sekali dalam setahun, entah bertemu atau tidak Ramadhan di tahun hadapan..Saya berharap kita semua sudah dan akan manfaatkan sepenuhnya peluang-peluang beribadah di bulan Ramadhan, bukan saja untuk  kesihatan tapi keseluruhannya.

Awas!!.. Perkara yang paling sering berlaku ialah.....di hari raya pertama kemunculan hidangan-hidangan yang menguji ketahanan anda...kepada yang berjaya turun beberapa kilo berat badan semasa berpuasa...tahniah!.., jangan pula biarkan berat naik 2-3kg dalam masa 2-3 hari ye...rugilah usaha anda.. It's all about mind over matter...setkan minda anda yang anda akan makan sedikit mengikut keperluan dan bukan mengikut emosi dan selera yang membuak-buak itu! Sederhana, sederhana dan sederhana saja....





SALAM AIDIL FITRI DARI SAYA DI KLINIK KU. MAAF ATAS KESILAPAN DAN KEKHILAFAN.  PANDU KERETA BERHATI-HATI YA...SEMOGA SELAMAT SAMPAI KE DESTINASI.


Dr Ku Masliza

P/S:  Klinik Tutup Dari 5 JULAI - 10 JULAI 2016.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...